Vrem o țară ca afară!

  • Scris de:admin
  • 3:37 pm

Vrem o țară ca afară!

De câte ori nu auzim asta, zi de zi? De câte ori nu ne-o dorim chiar noi? De câte ori, megând prin străinătate și uitându-ne în jur, ne gândim “Așa ceva nu s-ar putea în România”?

Însă a ne aștepta ca doar dorindu-ne un lucru e suficient ca el să se întâmple înseamnă că încă suntem copii de 5 ani și îl așteptăm pe Moș Crăciun să nu aducă darurile. Cu cât creștem, cu atât ne dăm seama că soluția pentru a se întâmpla lucrurile așa cum vrem este să muncim pentru ele.

Vrei să iei note mari la teze? Va trebui să înveți. Vrei să treci BAC-ul (cu notă bună)? Burta pe carte. Vrei vacanțe în Grecia și Spania? Îți iei job și muncești.Vrei o relație împlinită cu partenerul de viață? Investești timp și efort. Vrei să slăbești? Aleargă și mergi la sală. Etc., etc., etc. Nimic din toate acestea nu le pot face alții pentru tine, de fiecare dată trebuie ca tu să pui osul și dai ce-i mai bun din tine.

Și atunci, de ce te-ai aștepta ca doar dorindu-ți “o țară ca afară” ar fi suficient ca transformarea să aibă loc? De ce crezi că de această dată poți externaliza efortul, votând (sau nu) la 4 ani și lăsând autoritățile statului să lucreze ele în locul tău? Sau cumva crezi că instituțiile statutul sunt un fel de Moș Crăciun și, ca prin magie, vei primi la final de an, frumos împachetată, cu fundă cu tot, o țară în care să vrei să trăiești?

Noi credem că singura metodă prin care putem transforma România într-o țară din care oamenii să nu își dorească să fugă este implicarea constantă în “treburile cetății”. Nu este suficient să mergem la alegeri – trebuie ca tot timpul să venim în întâmpinarea aleșilor cu propuneri și sugestii; trebuie să fim vigilenți și critici atunci când se îndepărtează de țintele noastre, dar și apreciativi atunci când lucrurile merg bine; trebuie să încercăm să rezolvăm cât mai multe dintre problemele pe care le percepem chiar noi, singuri sau împreună cu prietenii noștri, și de-abia ce este cu adevărat imposibil pentru o simplă asociație să lăsăm în sarcina administrației.

Și nu, nu inventăm noi roata. Aceste comportamente sunt exact cele care stau la baza faptului că țările din vestul Europei reprezintă un model de conviețuire. Dacă vrem să trăim ca afară, trebuie să începem să ne comportăm și să gândim ca afară.

Publicat in: Uncategorized